Activiteiten rond de Dag van de Rechten van het Kind

Elk jaar, op 20 november, is het de Internationale dag van de Rechten van het Kind (“Universal Children’s day” of “World Children’s day”). Op 20 november 1989 zijn deze officieel vastgelegd in het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. Inmiddels hebben 196 landen, waaronder Nederland, dit verdrag ondertekend.

Ieder kind heeft recht op: Een veilig thuis, eten en drinken, toegang tot medische zorg, toegang tot onderwijs, en ook vrijheid van meningsuiting en ‘zijn wie je wilt zijn’. Dit recht is niet zomaar vanzelfsprekend en wordt ook vaak en op veel plaatsen ‘met de voeten getreden’.

Lang niet ieder kind groeit op in een liefdevol gezin, velen moeten een veilig thuis ontberen, gaan met honger slapen, hebben geen toegang tot medische zorg vanwege armoede en hebben geen toegang tot onderwijs. Daarnaast zijn kinderarbeid, kindermisbruik en onderdrukking nog steeds aan de orde van de dag; wereldwijd. Vooral in oorlogsgebieden zijn kinderen de grootste slachtoffers, maar ook in de 3e wereldlanden, ja zelfs in ‘de rijke’ landen delven kinderen het onderspit en krijgen vaak niet waar zij recht op hebben.

In en rond het weekend van 20 november willen wij, de vereniging “Platform Grenzenloos Schagen” en de daarbij aangesloten organisaties, waaronder de stichtingen “Friends for Brikama”, “Eline-de Cirkel is Rond”, “Schagen-Roemenië” en “Een Betere Start” en “Amnesty Schagen-Hollands Kroon” International, aandacht besteden aan de Rechten van het Kind. De activiteiten van deze “goede doelen” organisaties hebben allemaal te maken met dit onderwerp van Kinderrechten, vooral op het gebied van medische zorg en onderwijs.

“Platform Grenzenloos Schagen” organiseert daarvoor in het kader van de Internationale dag van de Rechten van het Kind 2022 een aantal activiteiten in en rond het weekend van 20 november:

  • Vrijdag 18 november, 19.00 u.: Young-Seven thema-avond “Er is een Kindeke” in de pastorie in Schagen met als gastspreker Mariëtte Verdaasdonk van Amnesty International Schagen-Hollands Kroon. Onderwerp: kinderrechten in de Bijbelse tijd en heden ten dage.
  • Zondag 20 november: Collecte in de Christoforuskerk voor “Friends for Brikama” en “Eline-de Cirkel is Rond” en presentatie van/door deze stichtingen.
  • Maandag 21 november, 19.30 u.: Filmavond in Scagon de Luxe  met de Frans Belgische film “La Ruche”, over drie jonge meiden die opgroeien bij een moeder met een bipolaire stoornis. Tevens zullen een aantal leden van “Platform Grenzenloos Schagen” zich hier presenteren: “Friends for Brikama”, “Eline-de Cirkel is Rond”, Een Betere Start” en Amnesty International Schagen-Hollands Kroon.
Deel dit bericht

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang het laatste parochie nieuws in uw inbox

Meer nieuws

RK Wieringen & Wieringermeer