Geschiedenis

Het onstaan van onze parochie - Wieringermeer

Op 29 oktober 1931 richtte de Bisschop van Haarlem de Zuiderzeestichting op, om de belangen te behartigen van de toekomstige katholieke bewoners van de Wieringermeer. Het eerste onderdak voor de Pastoor was te “Sluis 1”, het latere Slootdorp.

Er verandert veel in het leven van de jongere: zijzelf, een andere school, ze krijgen vaak andere vrienden, wat willen ze zelf, waarom gebeuren bepaalde dingen in hun leven? In het sacrament van het Vormsel mag de jongere de kracht van Gods Geest ontvangen om op zijn/haar zoektocht naar het ‘waarom’ uit te groeien tot een volwassen gelovige, levend vanuit en in de Geest van Jezus.

In 1932 bouwde de Katholieke Zuiderzeestichting haar eerste kerkje in Slootdorp de “Heilige Geest” kerk. In juli 1932 werd dit kerkje ingewijd. Op 11 februari 1933 werd de Parochie van de Heilige Geest te Slootdorp officieel gesticht en het kerkbestuur werd benoemd.

In 1932 was de Katholieke Zuiderzeestichting ook reeds begonnen met de bouw van een kerkje te Middenmeer, de “Maria Sterre der Zee” kerk. Op 25 maart 1933 kon deze kerk worden ingewijd.

Iets minder vlot ging het in Wieringerwerf. Maar op 28 juni 1939 ging de eerste paal van de “Christus Koning” kerk de grond in. Op 11 augustus 1940 werd de kerk van Wieringerwerf ingewijd. Aan het einde van de oorlog lieten de bezetters de Wieringermeer onder water lopen. Tijdens de onderwaterzetting is de kerk in Middenmeer vernietigd. Na de oorlog is de kerk weer geheel nieuw opgebouwd. Op 7 april 1954 werd deze nieuwe kerk ingewijd. 

De kerk van Wieringerwerf is na de onderwaterzetting gerestaureerd en opnieuw ingewijd op 6 september 1956. Van de eerste kerk in de Wieringermeer de “Heilige Geest” kerk in Slootdorp hebben we helaas al afscheid moeten nemen op 12 januari 2003. De vieringen voor de hele parochie worden nu in Wieringerwerf en Middenmeer gehouden.

Nieuwsbrief

Lees hier de wekelijkse nieuwsbrief van onze parochie.

NB. De persoonlijke gegevens zijn verwijderd uit deze online versie i.v.m. de AVG.

Altijd op de hoogte

Wil je wekelijks het laatste parochienieuws in je mailbox?

Of wil je de steunzender digitaal ontvangen?

RK Wieringen & Wieringermeer