Boekje maken in Word

Een volledige handleiding stap voor stap

Binnen onze parochie worden voor veel vieringen boekjes gemaakt. Het zijn boekjes van A5 formaat. Dit betekent dat een aantal blaadjes A4-papier (normaal printpapier) worden samengevouwen en geniet. Bij het samenstellen van zo’n boekje is het nodig om een aantal stappen uit te voeren, die ervoor zorgen dat het boekje eenvoudig kan worden afgedrukt. Als u een boekje goed bekijkt, zult u namelijk zien dat bij het afdrukken de pagina’s niet op gewone volgorde moeten worden afgedrukt. Ze moeten in een speciale volgorde naast elkaar worden gezet. Dit kan heel eenvoudig, omdat Word daar een functie voor heeft. Hieronder kunt u een Word template downloaden, deze is alleen te gebruiken vanaf Word 2007 en hoger. Download de Word Template of volg de onderstaande stappen.

1. Stel de pagina-instellingen in op 'katern'
 • Ga naar pagina-instelling
  In Word 2007 en latere versies: ga naar Pagina-indeling; klik op het pijltje rechts-onderin bij Pagina-instelling. In oudere Word versies: kies het menu Bestand en dan Pagina instelling.
 • Ga naar het tabblad Marges (het eerste tabblad).
 • Kies bij Meerdere pagina’s de optie Katern.
  Door deze optie te kiezen zal de Afdrukstand ook veranderen naar Liggend. Dat is de bedoeling.
 • Eventueel kunt u ook de marges aanpassen. De standaardmarges zijn 2,5 cm. Voor een boekje is dat vrij ruim. Het is mooier om in ieder geval de marge aan de binnen- en buitenkant kleiner te maken, bijvoorbeeld 1,7 cm.
 • Druk op OK.
  De pagina’s van uw document zullen nu automatisch worden aangepast naar A5 formaat. Zo werkt u meteen in het juiste formaat. Tekst en afbeeldingen zullen later niet meer worden verkleind, dus u hoeft ook niet extra grote letters te gebruiken
2. Sla uw boekje op als Word 97-2003-document (*.doc)

Dit hoeft alleen, als u Word 2007 of later heeft.

Dit is een wat merkwaardige stap, maar heel belangrijk als het boekje afbeeldingen bevat. We merken dat wanneer dit niet wordt gedaan, de afbeeldingen bij het afdrukken op geheel andere plaatsen worden afgedrukt. Dat lijkt een foutje in de laatste versies van Word te zijn. Deze stap heeft ook invloed op een aantal andere dingen. Daarom is het verstandig om dit ook direct aan het begin te doen. Zo voorkomt u verrassingen aan het eind.

 • Opslaan als Word 97-2003-document gaat als volgt:
 • Ga naar Opslaan als (bijvoorbeeld met de sneltoets F12).
 • U kiest de map waar u het boekje wilt opslaan en geeft het bestand zoals gebruikelijk een naam.
 • In het schermpje staat onder ‘Bestandsnaam’ de optie ‘Opslaan als’. In het keuzemenu daarnaast kiest u de optie ‘Word 97-2003-document (*.doc)’.
 • Vervolgens klikt u op ‘Opslaan’.
3. Voeg pagina-nummers in

Meestal is het praktisch (bijvoorbeeld voor het koor) om pagina-nummers aan het boekje toe te voegen. Voor Word 2007 en later kunt u op deze pagina zien hoe dit moet: https://support.office.com/nl-nl/article/Paginanummers-toevoegen-en-opmaken-eac01196-cce7-4103-ab36-68b2ee6d3f45
Lees ook het gedeelte “De tweede pagina vanaf 2 nummeren”. Hiermee kunt u het paginanummer van de eerste pagina weghalen. Dat is meestal de bedoeling, omdat de eerste pagina de voorkant van het boekje wordt.

 • Voor eerdere versies van Word:
 • Kies menu Invoegen en dan Paginanummers.
 • Kies een plek voor het paginanummer (boven of onder aan de pagina).
 • Kies een uitlijning voor het paginanumer (rechts, links, in het midden; aan de binnen- of buitenzijde van de pagina).
 • Haal het vinkje weg bij Nummer op de eerste pagina. (Dat is meestal de bedoeling, omdat de eerste pagina de voorkant van het boekje wordt.)
4. Nog een paar tips:
 • Zwart-wit
  Wanneer uw boekje bij de parochie wordt vermenigvuldigd, kan dat enkel in zwart-wit. Afbeeldingen of tekst in kleur, worden dan ook automatisch zwart-grijs-wit. Het is goed om te weten dat donkere afbeeldingen vaak niet mooi afgedrukt worden. U kunt altijd even om advies vragen bij het parochieseretariaat.

 • Aantal pagina’s
  Omdat een boekje uit bijeen gevouwen A4-tjes bestaat, komen er vier pagina’s op een vel papier. Het is goed om daar rekening mee te houden bij de uiteindelijke opmaak van het boekje. Wanneer het aantal pagina’s net één meer is dan een aantal dat deelbaar is door vier, dan komen er drie lege pagina’s achterin het boekje.
  Bijvoorbeeld: een boekje van 17 pagina past net niet op 4 blaadjes. Dat betekent dat er een vijfde blaadje nodig is en achterin het boekje drie lege pagina’s komen.
  Omdat dit heel mooi is, kunt u proberen het aantal pagina’s terug te brengen door spaarzamer om te gaan met de ruimte. Ook kunt u een lege pagina invoegen aan het begin van het document, aan de binnenzijde van de kaft. Een lege pagina als binnenzijde van de kaft is mooier dan een serie lege pagina’s aan het eind van het boekje.

Nieuwsbrief

Lees hier de wekelijkse nieuwsbrief van onze parochie.

NB. De persoonlijke gegevens zijn verwijderd uit deze online versie i.v.m. de AVG.

Altijd op de hoogte

Wil je wekelijks het laatste parochienieuws in je mailbox?

Of wil je de steunzender digitaal ontvangen?

RK Wieringen & Wieringermeer