Doopsel

Een geschenk van God

De geboorte van een kind is een groot wonder. Een geschenk van God. Als ouder wil je je kind alle goeds meegeven. Daar hoort ook je geloof bij. Je kunt er daarom voor kiezen om je kind te laten dopen. 

Door het doopsel ontvangt God jouw kind als zijn eigen kind en wordt het binnengebracht binnen de gemeenschap van de kerk. Als ouders en peetouders beloven jullie bij het doopsel je (pete)kind op de weg van het geloof te brengen en te begeleiden.

Hoe verloopt het traject tot de doop?

Als je je kind aanmeldt om te laten dopen, via het formulier hieronder, neemt in eerste instantie het parochiesecretariaat contact met jullie op. In overleg wordt er dan een geschikte doopdatum afgesproken, meestal op een zondagmiddag. Staat deze datum vast, dan kunnen de inhoudelijke voorbereidingen beginnen. De pastoor gaat daarvoor met jullie in gesprek over jullie kijk op het geloof en wat jullie je kind mee willen geven. De pastoor legt uit wat het doopsel exact inhoudt en wat jullie er mee beloven, namelijk je kind opvoeden en begeleiden in geloof. Er is veel eigen inbreng in de doopviering mogelijk, maar natuurlijk staan de belangrijkste onderdelen van de viering vast. Het samenstellen van de viering gaat dus in goed overleg met elkaar, waarbij de pastoor suggesties kan doen voor verschillende onderdelen van de viering.

Wat als mijn partner niet gelooft?

Geloof jij wel, maar je partner niet (of andersom) en willen jullie wel jullie kind(eren) laten dopen? Er is bijna altijd een passende manier te vinden waarbij jullie je allebei prettig voelen. De pastoor zal met jullie in overleg gaan over welke mogelijkheden er zijn.

Kan ik mij ook later laten dopen?

Wie op latere leeftijd ervoor kiest om Christen te worden, wordt ook door het doopsel in de kerkgemeenschap opgenomen. Dan wordt gewoonlijk in één viering ook het vormsel en de eerste communie gevierd.

Aanvraag doopsel

Voor het sacrament van het doopsel kunt je hiernaast je aanvraag indienen door het formulier in te vullen. Bij vragen kun je contact opnemen via: secretariaat@rkwieringermeer.nl 

Nieuwsbrief

Lees hier de wekelijkse nieuwsbrief van onze parochie.

NB. De persoonlijke gegevens zijn verwijderd uit deze online versie i.v.m. de AVG.

Altijd op de hoogte

Wil je wekelijks het laatste parochienieuws in je mailbox?

Of wil je de steunzender digitaal ontvangen?

RK Wieringen & Wieringermeer