Je bent geliefd zoals je bent! Verslag van de Wereld Jongeren Dagen in Lissabon

groepNL onderweg

Begin 2023 hoorde ik over de Wereld Jongeren Dagen (WJD), dit jaar in Lissabon. Arrival, waar ik zing, nam het Nederlandse WJD lied op. Op internet las ik er over en mijn gevoel om mee te willen, werd steeds sterker. Ik meldde me aan en tijdens het voorbereidingsweekend in Heiloo ontmoette ik andere WJD jongeren. Ook gaf ik me op voor het WJD Projectkoor. Op 26 juli zwaaide bisschop Hendriks ons, na de zegen, uit in het regenachtig Amsterdam. Enkele hoogtepunten van die reis wil ik graag met jullie delen.

‘s Avonds kwamen we aan bij de Sacre Coeur in Parijs. De  mis in de crypte daar was indrukwekkend. Moe van alle indrukken, zocht iedereen zijn slaapplek op, in een klooster bij de Sacre Coeur. Best wel spannend om ons slaapvertrek terug te vinden in die oude gebouwen! Ik heb met m’n 2 kamergenoten behoorlijk lopen zoeken. De dagen daarna begonnen steeds met een Heilige mis.

De reis ging verder richting Spanje. Onderweg stapten we in Iruzubieta uit de bus. We zijn toen 12 km pelgrimsroute Camino de Santiago gaan lopen, naar een klooster in Zenarruza. Daarna met de bus verder naar Casa de Espititualidad Santo Domingo in Caleruega. Bisschop Hendriks voegde zich daar bij ons.

Zaterdagavond stond in het teken van: Barmhartigheid. Na het eten in de binnentuin van dit klooster kon je persoonlijk biechten in de tuin. Zondag na de mis gingen we naar Fatima waar we ’s avonds aankwamen. Het grote plein stroomde vol met duizenden WJD jongeren. Na de Heilige mis op het plein kreeg iedereen een kaarsje. Vervolgens werd een groot beeld van Maria in processie rondgedragen. Heel indrukwekkend: Maria omringd door een zee van licht! Paus Franciscus vertelde ons daarover o.a. het volgende: ‘In deze onzekere tijden toont Maria in het bijzonder aan jullie, zoals zijzelf ook was, het pad van nabijheid en ontmoeting. Ik hoop en geloof stellig dat de ervaring, die velen van jullie zullen hebben in Lissabon, een nieuw begin zullen markeren, voor jullie, de jongeren en – met jullie – voor de gehele mensheid.’ 

Maandagavond kwamen we aan in een bloedheet Lissabon. Er heerste een enorme drukte maar een gezellige en vrolijke sfeer. In Parque Eduardo VII vertelde de Paus: ‘Wanneer God je bij naam roept, betekent het dat jij voor Hem geen nummer bent, maar een gezicht. Veel mensen kennen je naam, maar roepen je niet bij je naam. Je naam is bekend: die staat op sociale netwerken en wordt door algoritmes gekoppeld aan je likes en voorkeuren. Het komt niet in de buurt van hoe uniek je écht bent. Hoeveel ‘wolven’ verschuilen zich achter een glimlach van valse goedheid? Ze zeggen dat ze je kennen, ook al houden ze niet van je. Ze stellen dat ze in je geloven en beloven je dat je iemand zult worden, maar ze laten je in de steek wanneer je er niet meer toe doet. Dit zijn de illusies van de virtuele wereld en we moeten oppassen dat we ons er niet door laten misleiden. Want veel dingen die ons aantrekken en geluk beloven, laten hun ware gezicht pas later zien. Ze laten ons leeg achter. Zo is Jezus niet. Hij vertrouwt je. Voor Hem doe je er écht toe!!’ aldus de Paus. ‘Laten we op deze WJD elkaar helpen om deze diepe werkelijkheid te beseffen. Want we zijn kostbaar in zijn ogen, ook al zijn onze ogen soms verduisterd door negativiteit en duizelig van alle afleidingen. Laten dit de dagen zijn dat we volop beseffen in ons hart dat we geliefd zijn zoals we zijn. Dit is het beginpunt van de WJD en bovenal het beginpunt van ons leven!’ 

Zaterdag vertrokken we met onze bepakking lopend richting Parque Tejo. Een zware wandeling in de snikhete zon. Petjes op en veel drinken mee. Na een avondwake met de Paus brachten we in dit park de nacht door in de open lucht. Viel niet mee en sommigen werden ook onwel. 

Zondag vertrokken we naar het Heiligdom van Lourdes. Ondanks de drukte een fascinerende, stille plek. Na de lichtprocessie reden we terug richting Amsterdam. Op 8 augustus kwamen we, na onderweg een eenvoudige dankviering, weer thuis. In het begin was de WJD reis voor iedereen spannend. Maar de groep werd steeds hechter. Ik kreeg steeds meer het WJD gevoel: jij mag zijn wie je bent! Ondanks dat de reis zeer intensief was, vond ik hem heel mooi. Ik heb er veel geleerd, vooral over mezelf. 

Een reis om echt niet te vergeten!   Martijn Dusée.


Deel dit bericht

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang het laatste parochie nieuws in uw inbox

Meer nieuws

RK Wieringen & Wieringermeer