Kosters

De beheerders van onze kerken

Onze parochie is gezegend met negen kosters. De kosters zijn belast met de dagelijkse zorg voor de kerkgebouwen en het klaarzetten van de verschillende voorwerpen voor de vieringen. Daarnaast is er een beheersgroep die zich meer met de staat en het onderhoud van de kerkgebouwen bezig houdt. Uiteraard zijn extra handen altijd welkom. Interesse om hier meer over te horen? Neem dan contact op met het parochiesecretariaat voor de contactgegevens.

Kosters van de Christus Koning kerk van Wieringerwerf

Wij zijn met z’n vieren. Otto Smit, Jeroen en Bobbette Schuijt en Jan Kaptein. We maken een rooster op basis van het rooster van de vieringen. Een uur voor de viering is de koster aanwezig om alles voor te bereiden. Na de viering alles weer opruimen en soms een kop koffie in het parochiezaaltje met de voorganger en enkele parochianen. Er is goed contact met de bloemengroep en ook met beheer over het bijhouden van het terrein om het kerkgebouw. 

Jeroen zorgt dat in de winter de kachel geprogrammeerd wordt, gebruikers van de kerk moeten daarvoor met hem contact opnemen. Daarnaast zorgt Otto voor het voldoende in voorraad hebben van alle andere benodigdheden, zoals kaarsen, hosties enz. Dit in overleg met Jan Knook van Middenmeer en het secretariaat die de bestellingen doet. Heel mooi om te doen is de rondgang door de kerk met de communicantjes, waarbij we overal komen, van koor tot kelder.

Kosters van de Heilige Hippo van Wieringen

In Hippolystushoef zijn op dit moment twee kosters actief. Wim Jansma en Anneke de Groot. Wij zorgen ervoor dat de kerk gereed is om de eucharistie te kunnen vieren. Wij doen de kaarsen en tevens de verlichting aan. Ook luiden wij de klok 10 minuten voor aanvang van de dienst.

Dit alles doen wij om de beurt.

Kosters van de Maria Sterre der Zee kerk van Middenmeer

De kerk in Middermeer heeft drie kosters. Domien de Reuver heeft de meeste dienst jaren. In 1996 is Jan Knook koster geworden en Nico Vennik, die met zijn vrouw de midweekvieringen al verzorgde, is er later ook bij gekomen. We hebben ieder onze eigen taak. Nico is voor de midweekvieringen, het instellen van de kachel en voor de koffie als er koffiedrinken is. Domien is voor het opruimen van het oud papier. We moeten ook de liturgische kleuren in acht nemen en als het nodig is verwisselt Domien het gekleurde kleed rond de tabernakel. Jan maakt de kosterslijst en bestelt de kaarsen en andere spullen die we in de kerk nodig hebben dat in overleg met de koster uit Wieringerwerf en de parochiecoördinator.

De taak van de koster is veelzijdig, je bent “gastheer” van de kerk. Je bent altijd een uur van te voren in de kerk. Dan steken we de kaarsen aan, zorgen voor de zondag missaaltjes en maken we het altaar gereed voor de dienst. Dat moet klaar zijn als de mensen in de kerk komen. Ook moet je attent zijn, bijvoorbeeld als er een extra collecte is enz. Met een uitvaart komen er taken bij maar dat is ook altijd weer mooi werk. En na de dienst zorgen we voor koffie voor de liefhebbers en moeten we alles weer opruimen. Door de week houd ik de kerk ook in de gaten en ik heb goed contact met de bloemengroep en andere vrijwilligers in en rond de kerk. Bijvoorbeeld de mensen die de Maria Kapel openhouden die zo door de week regelmatig wordt bezocht.                

Nieuwsbrief

Lees hier de wekelijkse nieuwsbrief van onze parochie.

NB. De persoonlijke gegevens zijn verwijderd uit deze online versie i.v.m. de AVG.

Altijd op de hoogte

Wil je wekelijks het laatste parochienieuws in je mailbox?

Of wil je de steunzender digitaal ontvangen?

RK Wieringen & Wieringermeer