Pastorale Team

Ik zal er zijn

Een liefdevol en oplettend oog. Een open, luisterend oor. Een warm, kloppend hart voor de mensen. Vertrouwd met Gods Woord en met een persoonlijke, levende relatie met God om de pastorale taken uit te kunnen voeren. Maak kennis met het pastorale team van onze parochie. 

Pastoor Maciej Sendecki

Ik ben Maciej Sendecki en ik ben in 1982 geboren in Polen. Ik ben de tweede van vijf kinderen. Sinds 2001 heb ik de priesteropleiding gevolgd in het bisdom Haarlem-Amsterdam op het Grootseminarie De Tiltenberg in Vogelenzang.

Buiten de lesuren woonde en studeerde ik in het Internationaal Diocesaan Missionair Grootseminarie Redemptoris Mater te Nieuwe Niedorp.

Tijdens mijn studietijd ben ik drie jaar op stage in Duitsland geweest en ook 3 maanden in Columbia. Na mijn diakenwijding op 20 november 2019 werd ik door mgr. J. Punt benoemd als assistent in de parochie van Naarden, Huizen en Blaricum en Bussum. Sinds september 2019 ben ik benoemd tot pastoor van de parochies van Hippolytushoef, Middenmeer en Wieringerwerf. Ik ben opgevoed in een katholiek gezin. Mijn ouders gingen trouw naar de kerk en dat moest ik óók van hen, ofschoon ik daarin soms geen zin had.

Zoals iedere jongen van die leeftijd was ik op zoek naar het geluk. Ik ging naar feestjes, naar het café om wat te drinken en naar muziek te luisteren. Ik hield van basketballen en van de bergen. Ik had een vriendin en ik piekerde er zeker niet over om priester te worden, zo gek was ik niet.

Tot mijn teleurstelling was ik met dat alles toch niet tevreden. Ik was steeds op zoek naar de vragen van het bestaan: waarom leef ik, wie heeft mij toestemming gevraagd om geboren te worden, waarom moet ik lijden, waarom is mijn jongste broer gestorven en waarom heb ik na mijn 19e verjaardag een rughernia gekregen waardoor ik niet meer kan basketballen? Dat alles heeft mij weer tot God gebracht. Ik heb ervaren dat het leven zonder God geen zin heeft, tenminste voor mij, en dat mijn ziekte geen straf is van God, maar dat die mij laat zien dat ik niet de baas ben maar Hij, en dat Hij wil dat ik gelukkig ben, óók als ik niet alles heb wat mijn hart begeert.

Moncia Wildeboer

Mijn naam is Monica Wildeboer (56), sinds 20 mei 2005 getrouwd met Frans Wildeboer. Wij zijn een ‘samengesteld gezin’ en hebben samen vijf prachtige dochters, twee schoonzoons en begin januari mogen we, als alles goed gaat, ons 8e kleinkind in de armen sluiten en daar zien we heel erg naar uit, want opa en oma mogen zijn is werkelijk fantastisch!

Toen ik jong was vond ik leren/studeren echt vreselijk. Tekenen, Godsdienst/Levensbeschouwing en geschiedenis waren de enige drie vakken die mij boeiden, dus op mijn zeventiende verliet ik dolblij het voortgezet onderwijs en ging werken in de horeca; een vak wat ik heerlijk vond!

Als kind was ik altijd al erg geïnteresseerd in religie. Wij werden thuis niet gelovig opgevoed; mijn vader kwam uit een atheïstisch/socialistisch gezin, mijn moeder uit een zeer streng gereformeerd gezin. Een frustratie die mijn moeder haar hele leven gehouden heeft, maar ik heb als kind enorm genoten van het geloof van mijn oma en opa. Bij alles wat ze deed zong mijn oma ‘de sterren van de hemel’ met haar psalmen en gezangen van Johannes de Heer, en mijn opa kon prachtig voorlezen/voordragen uit de Bijbel. Die mooie ervaringen heb ik meegekregen en gekoesterd en zijn later heel bepalend geweest voor mijn verdere leven. Zij waren als een zaadje wat na vele jaren zich ging ontkiemen.

Op mijn 29e, tijdens een moeilijke periode in mijn leven, vond ik veel steun en kracht in de RK kerk en heb ervoor gekozen mij te laten dopen. Daarna ging ik meteen allerlei vrijwilligerswerk doen en cursussen volgen om zoveel mogelijk over het, voor mij hervonden geloof en de Bijbel, te leren. Dat resulteerde in het jaar 2000 in een theologische opleiding tot catechist (een vrij onbekend begrip in Nederland, maar een officieel kerkelijk ambt ‘voor de niet gewijde bedienaar’ binnen de RK kerk; wereldwijd zijn er zo’n drie-en-een-half miljoen!).

Na mijn zending als catechist eind 2005 ben ik nog 3½ jaar doorgegaan met de theologiestudie en daarna Magna Cum Laude afgestudeerd aan de Pauselijke Universiteit van Lateranen in de Godsdienstwetenschappen.

In januari 2009 mocht ik als bezoldigd catechist in dienst treden van ons bisdom Haarlem-Amsterdam en kreeg ik mijn zending voor de regio Schagen. En daar geniet ik iedere dag nog van. Ik ga, bij afwezigheid van een priester of diaken, voor in Woord- en Communievieringen. Ik hou van samen vieren en van het verkondigen: het uitleggen van de lezingen, wat zij betekenden in de tijd dat zij ontstaan zijn en wat ze vandaag de dag, in onze huidige tijd, ons nog te zeggen hebben. Ik doe soms een uitvaart (meestal op aanvraag), ik leid Bijbelgroepen en begeleid werkgroepen zoals die voor de Eerste Communievoorbereidingen en het Vormsel.

Ook mag ik  jongvolwassenen voorbereiden op hun doopsel. Een niet alledaagse keuze in deze tijd en dat is zo verrijkend! Ik geef thema-avonden over bijvoorbeeld: De ontstaansgeschiedenis van gebedssnoeren in de verschillende godsdiensten en religies (de rozenkrans kennen we binnen onze RK kerk), over allerlei Bijbelse thema’s, over de Kruisweg, over het Keltisch Christendom en Saint Patrick van Ierland (mijn meest favoriete heilige!). En over bijvoorbeeld Iconen (in het bijzonder Maria-iconen), de drie Abrahamitische Godsdiensten (Jodendom, Christendom en Islam); over hun overeenkomsten en verschillen.

En verder doe ik huisbezoeken (op aanvraag) en voer pastorale gesprekken. Soms vinden vrouwen het prettiger om met een vrouwelijke ‘pastor’ te praten.

Momenteel werk ik als ‘pastor’ samen met vier priesters en drie diakens in onze regio en wij vormen een heel fijn en hecht team. Ik voel me dan ook een heel gezegend mens!

Pastoor Van der Stok

Heel blij zijn wij met de hulp van emeritus pastoor Van der Stok, die bij gelegenheid vieringen in onze parochie op zich wil nemen.

Nieuwsbrief

Lees hier de wekelijkse nieuwsbrief van onze parochie.

NB. De persoonlijke gegevens zijn verwijderd uit deze online versie i.v.m. de AVG.

Altijd op de hoogte

Wil je wekelijks het laatste parochienieuws in je mailbox?

Of wil je de steunzender digitaal ontvangen?

RK Wieringen & Wieringermeer