Vredesdienst in de vredesweek

Vredesweek 2023

Al meer dan 50 jaar organiseert PAX jaarlijks een vredesweek. In de week van 17 september 2023 doen weer duizenden mensen mee aan honderden plaatselijke activiteiten vanuit de behoefte om samen aan vrede te blijven werken. PAX koos voor dit jaar ‘Democratie onder druk’ als thema. Want:

‘Blijvende vrede begint bij een inclusieve samenleving waarin ieder mens een stem heeft. Met een eerlijke en rechtvaardige verdeling van macht. Met zeggenschap voor lokale gemeenschappen. Met sterke democratische waarden en instituten. En ook over Nederland kun je zeggen dat de democratie er onder druk staat. Steeds meer mensen wantrouwen de rechtstaat, de politiek, de media. Er is sprake van structureel onrecht en een scheve verdeling van de macht, nepnieuws, manipulatie. Steeds wordt gepoogd mensen in hokjes te stoppen, of zoeken mensen hun eigen veilige hokje op. Vervolgens kunnen mensen in groepen tegen elkaar opgezet worden. Zowel in de virtuele als in de ‘echte’ wereld is er veel conflict, haat en geweld. In de krant beginnen de berichten daarover ook maar al te vaak al op de binnenlandpagina’s. Hoe kunnen we in buitenlandse conflictgebieden aan vrede en veiligheid bouwen, als we in ons eigen land de handen vol hebben aan het beschermen van mensen en het bewaren van vrede? ‘

Wij dachten als oecumenische werkgroep na over vrede en over democratie als basisvoorwaarde voor vrede. Wat een moeilijke materie! Maar gesprekken die je er in openheid over voert, kunnen niet anders dan betekenisvol zijn, want (on)vrede raakt ons allemaal diep.

Voor onze vredesdienst kozen we dit thema:

“Vrij, of aangestuurd?”

We hebben de antwoorden niet voor u klaar maar hopen er wel samen met u een heel waardevolle dienst van te kunnen maken, waarin we ook samen kunnen nadenken over onze eigen rollen en mogelijkheden en samen sprankjes hoop kunnen vinden in de blijvende zoektocht naar vrede.

De vredesdienst zal op zondag 17 september vanaf 10.00 uur plaatsvinden in de Grote kerk.

Tjalling Kindt, Mijneke Buursink, Ria Glim, Sandra Lont

Deel dit bericht

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang het laatste parochie nieuws in uw inbox

Meer nieuws

RK Wieringen & Wieringermeer