Ziekenzalving

Het sacrament van de Heilige Geest

In het Evangelie zien we hoe Jezus ontroerd werd door het lijden en het verdriet van de mensen. Ook zelf heeft Hij lijden en angst gekend. Daarom is het sacrament van de ziekenzalving het sacrament van Jezus’ nabijheid in het lijden, het verdriet en de angst van mensen. In de zalving met olie wordt zijn kracht en liefde in dit lijden binnengebracht en wordt dit lijden geplaatst in het perspectief van zijn overwinning op lijden en dood. Als u ernstig ziek bent, kunt u het sacrament van de zieken ontvangen. Dit sacrament werd vroeger ‘het bedienen’ of ‘het Laatste Oliesel’ genoemd. Men wachtte ermee tot vlak voor het sterven. De laatste veertig jaar is dat veranderd. De ziekenzalving kan het beste worden ontvangen als de zieke daar ook echt kracht door krijgt. Niet alleen om gesterkt te zijn voor de laatste reis.

Wanneer kan ik de ziekenzalving ontvangen?

De ziekenzalving is voor zieken die echt ernstig ziek zijn. Daaronder verstaan we: een ziekte die kán leiden tot de dood. Dat kan een ernstige griep zijn voor een zwakke oudere, maar ook een zware hartaandoening, vormen van kanker of andere levensbedreigende ziekten. De ziekenzalving is een sacrament. Dat betekent dat alleen levenden deze zalving kunnen ontvangen. Voor wie gestorven is, bestaan er hele mooie andere gebeden, maar geen sacramenten meer. Ook betekent het dat alleen een priester die kan toedienen. Diakens, pastoraal werk(st)ers en ziekenhuispastores kunnen dit sacrament niet toedienen.

Aanvraag ziekenzalving

Wil jij of één van je naaste familieleden dit sacrament ontvangen? Neem tijdig contact op met pastoor of vul het contactformulier hiernaast in.

Nieuwsbrief

Lees hier de wekelijkse nieuwsbrief van onze parochie.

NB. De persoonlijke gegevens zijn verwijderd uit deze online versie i.v.m. de AVG.

Altijd op de hoogte

Wil je wekelijks het laatste parochienieuws in je mailbox?

Of wil je de steunzender digitaal ontvangen?

RK Wieringen & Wieringermeer